• Login
  • Password
937 870 825
  • La raó aprèn allò que només el cor ensenya
Capca3
NotÍcies
Acreditacions

La recerca és la clau en l'avanį i el tractament del cāncer

17-10-2018

Que aixequi la mà qui hagi sentit a parlar alguna vegada del càncer!!!

I ara, que aixequi la mà qui hagi patit en persona o bé en el seu entorn familiar o d'amistats la malaltia del càncer!!

És sorprenent!!!! Tots hem sentit a parlar del càncer i gairebé tots i cada un de nosaltres ho hem patit d'alguna manera. I per què? Perquè el càncer és una realitat, i forma part de les nostres vides.

La meva primera bufetada va ser als 14 anys, el càncer es va endur a la meva millor amiga; la segona va venir uns anys després, amb la meva mare. Motius de pes perquè em fes mil preguntes que vaig intentar respondre amb la carrera de biologia i un doctorat dedicat a investigar el per què d'aquesta malaltia.

Actualment soc afortunada de poder treballar en una professió que em permet seguir de ben a prop els avenços en oncologia i seguir sumant petits granets de sorra...

La paraula càncer és molt àmplia i abasta un conjunt de malalties que tenen una característica comú, unes cèl·lules defectuoses que deixen d'obeir el seu cicle de vida i comencen a reproduir-se de manera descontrolada creixent on no toca i afectant al final, al correcte funcionament dels òrgans que envaeixen.

Controlar aquestes cèl·lules malignes, mantenir-les a ratlla, és la nostra comesa, la de tots nosaltres!

Ja deia Sun Tzu a "L'art de la Guerra" que per "vèncer l'enemic, l'has de conèixer". El mateix succeeix amb el càncer, per vèncer-ho, l'hem de conèixer-... i la part positiva és que hem avançat molt, el coneixem millor, i tot gràcies als avenços en recerca!!

Ara sabem que el càncer, no només té nom sinó també cognoms; per exemple, avui dia dues dones que pateixen un càncer de mama poden estar patint malalties diferents que no tinguin res a veure.

La investigació ens ha permès arribar a això! A saber de quin tumor estem parlant, quins cognoms té i per tant, quin tractament tindrà una major probabilitat de controlar la malaltia, fins i tot estem aconseguint convertir en malalties cròniques alguns tipus de càncer.

La investigació està permetent també desenvolupar diferents tipus de teràpies; ja no combatem només amb la quimioteràpia o radioteràpia. Gràcies a la caracterització del tumor ara també podem combatre molts d'aquests tumors amb teràpies biològiques, com anticossos o petites molècules, dirigides contra les cèl·lules tumorals. I en aquesta lluita, cal destacar també un nou abordatge, també biològic: la recent immunoteràpia, que ja és una realitat que està demostrant benefici en càncers com el de pulmó o melanoma, entre d'altres.

Hem avançat molt, però hem de seguir avançant.

Alguns tipus de tumor presenten perse una naturalesa més agressiva i moltes vegades es diagnostiquen en estadis ja molt avançats, quan el tumor ja ha envaït altres òrgans diferents a l'òrgan d'origen, com succeeix amb el càncer de pàncrees.

Una malaltia diagnosticada en estadi avançat és més difícil de controlar; per aquest motiu és necessari investigar també els factors etiològics i genètics que ens permeten predir el risc que podria tenir una persona a desenvolupar un tipus de càncer.  També és necessari investigar en metodologies que ens permetin detectar si hi ha un tumor fins i tot abans que aparegui; cal destacar aquí els avenços que s'estan aconseguint en la detecció de cèl·lules tumorals circulants.

Per tant, la resposta és Si! La investigació funciona i Si, estem avançant!!!

 

Qui millor ens pot parlar de com està avançant la recerca és el Dr. Aleix Prat, Cap de Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic Universitari de Barcelona i autor principal de nombrosos treballs dirigits a posar cognoms al càncer 

Dr. Prat, sabem quantes persones pateixen actualment algun tipus de càncer?

Segons dades oficials de la SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica), al 2017 es van diagnosticar aproximadament 228.500 casos nous de càncer i segons l'INE (Institut Nacional d'Estadística) al 2016 van morir per aquesta malaltia 113.000 persones. El càncer és la primera causa de mort, i s´espera un augment del 40% en la incidència en els pròxims 15 anys.

Quins són els tumors més freqüents?

Segons aquesta mateixa font oficial, l'any passat els més freqüents varen ser el colorectal, de pròstata, pulmó, mama, bufera i estómac.

Amb aquestes xifres, diria que estem guanyant al càncer?

Avui en dia es diagnostiquen més casos perquè hem millorat molt les tècniques de diagnòstic i també perquè la nostre població cada cop va envellint-se més. Gràcies a les millores en els tractaments i les tècniques diagnòstiques avui en dia més d´un 50% dels pacients superen el càncer. En el cas del càncer de mama, més del 80% de les pacients superen la malaltia.  

Això vol dir que una persona que es diagnostiqui avui de càncer podria arribar a viure molts més anys que si hagués estat diagnosticada fa 20 anys?

Sense cap mena de dubte. 

Llavors, és ben cert que fer recerca ajuda

La recerca és la peça clau de tot avanç en el diagnòstic i tractament del càncer. Si avui estem on estem, és gràcies a la recerca.

I Dr. Prat, per què alguns càncers encara se'ns escapen?

Queda molt per fer encara. Alguns càncers encara no hem trobat fàrmacs que funcionin. Però és qüestió de temps.

Un exemple d'èxit de la recerca, quin és l'avanç que destacaria aquest any?

Destacaria la incorporació de la immunoteràpia en la lluita contra el càncer. Es tracten d´una sèrie de fàrmacs que activen el propi sistema immunològic perquè ataqui el càncer que un pateix. Aquest fàrmacs ja son una realitat en molts tipus de càncer com el melanoma i el càncer de pulmó.

Investigar per vèncer el càncer no només està en mans del Dr. Prat, de la gent que investiga, de les societats científiques, dels laboratoris, de grans entitats o institucions. Investigar està en mans de tots nosaltres. Podem fer-ho possible!

 

Pels nostres amics, familiars i per nosaltres mateixos.

 

Patricia Benedit

Mare de la Laura Ocaña (1er ESO A)

 

 

Contactar · Nota legal · Crédits

Centre privat amb nivells concertats

Escoles Montcau - La Mola i Els Pinetons
Pg. del Pla s/n · 08230 Matadepera · Tel.: 937 870 825 · escolamontcau@montcau.net